aktueel

Wildbeheereenheid Beesel-Reuver-Swalmen plaatst reewildspiegels.

De WBE Beesel-Reuver-Swalmen is op zaterdag 30 maart gestart met het plaatsen van nieuwe, moderne wildreflectorspiegels op enkele wegtrajecten in de gemeente Beesel en Roermond waar veel ongevallen met reewild hebben plaats gevonden.
 De WBE heeft  naar aanleiding van de vele ongevallen met reeën, gemiddeld tussen de 15 en 20 aanrijdingen die de WBE jaarlijks registreert, dit kenbaar gemaakt bij de gemeente Beesel en Roermond, die als wegbeheerders verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de weggebruikers. Ook de WBE vindt het belangrijk om zorg te dragen voor de verkeersveiligheid van de weggebruikers en wil zoveel mogelijk dierenleed voorkomen.  Op initiatief van de WBE is er uitvoerig overleg geweest met de betrokken instanties hetgeen ertoe heeft geleid dat de gemeente Roermond en Beesel de financiering van deze reflectors voor hun rekening hebben genomen. De WBE heeft de  kritieke locaties geïnventariseerd: in Beesel de Burg. Janssenstraat en de Eikenbroeklaan; in Swalmen de Bosstraat en de Lanck en in Boukoul de Riet, Graeterbaan en Blankwater. Om de  verkeersveiligheid te verhogen is gekozen voor de nieuw ontwikkelde reewildspiegels de zgn. reflectormolentjes. Deze molentjes worden op de bermplaaltjes bevestigd en door het draaibaar mechanisme wordt de reflectie van de verlichting van een naderende auto weerkaatst. Het wild wordt alleen bij een naderend voertuig afgeschrikt, bij geen verkeer kan het gewoon zijn weg vervolgen.


 
Op diverse plaatsen zijn er zeer succesvolle proeven met deze wildspiegeltjes gehouden, waarbij het aantal aanrijdingen wel met 50% verminderde. Na plaatsing zijn alle wegen waar veel valwild voorkomt goed beveiligd en wordt menselijk en dierlijk leed voorkomen.De wildbeheereenheid is de vereniging van lokale jachthouders en jagers die uitvoering geeft aan verantwoord en duurzaam wildbeheer.